PICA POLŽKI

SESTAVINE:

    • listnato testo (1 zavoj)
    • sir edamec
    • šunka za pico
    • paradižnikova mezga
    • origano in bazilika
    • olje/maslo

Listnato testo raztegnemo in na tanko namažemo s paradižnikovo mezgo ter jo posujemo z origanom in baziliko. Nato naribamo šunko in sir, ju zmešamo in položimo na mezgo. Pazimo, da šunke in sira ne razporedimo do roba, ampak pustimo približno 2 centimetra testa na vsaki strani. Testo začnemo zvijati po daljši stranici tako, da nastane rolada. Nato vzamemo nož in jo narežemo na približno 2 centimetra široke kose. Narezane kose nalagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Preden pekač postavimo v pečico, polžke premažemo s kančkom olja ali stopljenega masla. Pečemo jih približno 15 min na 180° C v ventilatorski pečici.

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Petra Š.

Fotografijo posnela Petra Š. 

TUNIN NAMAZ (VIDEO)

 

SESTAVINE:

  • 1 pločevinka tune v olju/naravnem soku
  • 2 veliki žlici grškega jogurta
  • 2 čajni žlički gorčice
  • sol
  • poper
  • vložena koruza/olive (po želji)

Pločevinko odpremo in iz nje zlijemo odvečno olje/vodo ter tunino stresemo v posebno posodo, kjer bomo pripravljali namaz. Tunini dodamo približno dve žlici grškega jogurta, 2 čajni žlički gorčice in vse skupaj premešamo z vilico. Nato dodamo sol in poper po občutku, za konec pa po želji dodamo še koruzo ali olive. Namaz lahko ponudimo s popečenim toastom, svežim kruhom ali WASA krekerji.

     Pa dober tek!

Recept pripravila Petra Š.

PREPROSTA FIŽOLOVA JUHA S TESTENINAMI IN KLOBASO

SESTAVINE (4 osebe):

  • 2 pločevinki rjavega fižola
  • 1 čebula
  • paradižnikova mezga
  • kranjska klobasa/hrenovke
  • 1 skodelica testenin (polžki)
  • sol, lovorov list, poper, origano, timijan
  • 1 zelenjavna jušna kocka
  • olje
  • 1 l vode

Na tanko narežemo čebulo in jo počasi popražimo na olju. Fižol stresemo na cedilo in ga speremo z mrzlo vodo ter ga primešamo k čebuli. Nato prilijemo 1 liter vode, dodamo 4 žlice paradižnikove mezge, jušno kocko in začimbe po okusu (sol, lovorov list, origano, timijan in poper). Nato kuhamo 10 minut ter zatem odstavimo lonec z juho iz štedilnika. Vzamemo palični mešalnik in zmešamo juho, da ta postane kremasta. Nato lonec spet postavimo nazaj na štedilnik in vanj dodamo narezano kranjsko klobaso ali hrenovke in lonček testenin  ter kuhamo še 15 minut. 

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Petra Š.

Fotografijo posnela Petra Š.

IZI BIZI LAHEK KRUH

 

SESTAVINE:

  • 0,5 kg pirine moke
  • 0,5 l radenske
  • ščepec soli
  • žlička vinskega kamna/pecilnega praška
  • 120 g semen (bučina, lanena, sezam …)

Čisto vse sestavine naenkrat zmešaj v eni veliki posodi. Maso nato vlij v pekač, v katerega si prej pripravi/-a papir za peko. Eno uri peci v ventilatorski pečici na 180 °C.

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Saša A.

Fotografijo posnela Saša A. 

SRBSKA GIBANICA

 

Imaš rad/-a skutin oziroma sirov burek? Če je tvoj odgovor DA, bo tale recept odličen zate.

 

SESTAVINE:

  • 1 x vlečeno testo
  • 0,5 kg skute
  • 2 x jajce
  • 1x kisla smetana (180 g)
  • ščepec soli
  • 1 dcl radenske
  • maslo

Najprej pripravi pečico – ogrej jo na 180 °C. Pekač dobro premaži z maslom in nanj položi eno plast vlečenega testa. Skuto, kislo smetano, jajci, radensko in sol zmešaj v veliki posodi. V to zmes pomakaj natrgane kose vlečenega testa in jih polagaj v pekač. Testo naj bo v pekaču čimbolj nagubano. Igraj se z mečkanjem dokler ne zapolniš pekača oziroma ti ne ostane še zadnja plast testa. To raztrgaj na večje kose in jih položi po vrhu in jih premaži s stopljenim maslom. Poln pekač položi v pečico za 40 min.

 

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Saša A.

Fotografijo posnela Saša A. 

 

HRENOVKE V SRAJČKAH

SESTAVINE:

  • mini hrenovke
  • 1 zavoj listnatega testa
  • sir

Pečico ogrejemo na 180 °C. Ta čas odvijemo listnato testo in ga narežemo na trakove širine približmno 3 cm. Hrenovko ovijemo v testo in jo položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Preden pekač položimo v pečico, lahko po želji na hrenovke položimo še rezine sira. Hrenovke pečemo 12 minut. Lahko jih postrežemo s krompirčkom, ali pa jih pomakamo v najljubšo omako (npr. kečap).

 

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Petra Š.

Fotografijo posnela Petra Š.

HITRI PICA KRUHKI

Pred tabo je enostaven recept za obložene kruhke, ki bodo spomnijali na pravo pico. cool

 

SESTAVINE:

  • šunka v kosu
  • sir v kosu
  • kisla smetana
  • 2 jajci
  • sol, origano
  • kruh, toast

Šunko narežemo na majhne koščke, sir pa naribamo. Nato ju zmešamo skupaj z jajci , 2 žlicama kisle smetane, dodamo pa tudi ščepec soli. Nato to maso namažemo na kruhke/toast, posujemo z origanom in jih postavimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo 10 minut v pečici, ki je predhodno ogreta na 200 °C. 

Pa dober tek!

 

Recept pripravila Petra Š.

Fotografijo posnela Petra Š.