BANANINO MLEKO (VIDEO)
Si želiš na hitro pripraviti okusno in zdravo malico? Potem si na pravem mestu – poglej si recept za bananino mleko.
Sestavine:
- banana
- 1 pomaranča
- limona
- 3 dl mleka
- sladkor (po želji)
Banano olupimo in narežemo ter stresemo v posodo. Pomarančo in limono razpolovimo in izstisnemo sok iz polovice limone/pomaranče. Sok prilijemo banani, dodamo mleko in po želji še malce sladkorja. Zmes zlijemo v mešalnik (blender), ali uporabimo palični mešalnik.
Bananino mleko prelijemo v kozarec, dodamo slamico in uživamo v slastnem napitku.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Video posnela in uredila Petra Š.
SLADICA V KOZARČKU Z GRŠKIM JOGURTOM IN BRESKVAMI
SESTAVINE:
- 0,5 l sladke smetane,
- 300 g grškega jogurta,
- 2 vanilijeva sladkorja,
- piškotne drobtine,
- 2 kompota breskev.
Najprej pripravimo kozarčke. Vanje najprej z žličko damo piškotne drobtine, ki jih navlažimo s sokom breskev iz kompota. Nato narežemo breskve (lahko tudi sveže) in jih položimo na piškotno podlago. Stepemo sladko smetano in ji dodamo grški jogurt ter vanilijev sladkor. Kremo nadevamo v kozarčke kakšen centimeter do roba. Nato spasiramo še ostale breskve in to omako prelijemo čez kremo.
Sladico postavimo v hladilnik da se malce strdi, nato serviramo.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Fotografijo posnela Petra Š.
ČOKOLADNI SOUFFLE (VIDEO)
SESTAVINE:
- 275 g temne čokolade
- 60 g masla
- 5 jajc
- 45 g sladkorja
- 1 ščepec soli
- 1 žlica grenkega kakava v prahu
Najprej na štedilnik pristavimo večjo posodo z vodo in počakamo, da ta skoraj zavre. Nato na posodo položmo drugo posodo, kamor smo dali čokolado in maslo, ki ju mešamo, da se hitreje stalita.
Ta čas ločimo jajca na rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo sladkor in mešamo 3 do 5 minut, da nastane puhasta zmes. Nato metlice mešalnika dobro operemo in stepemo še beljake, ki smo jim dodali ščep soli. Beljaki so dovolj stepeni takrat, ko ‘stojijo’ v posodi, tudi če jo obrnemo okrog.
Stopljeni čokoladi dodamo 1 žlico temnega kakava v prahu in premešamo. Dodamo še zmes jajc in previdno mešamo. Pomembno je, da mešamo ročno in ne z mešalnikom. Potem postopoma dodamo še beljake. Ravno tako mešamo počasi in previdno.
Ko je zmes enotna, namažemo modelčke z maslom in jih z žlico napolnimo skoraj do vrha. Pečico ogrejemo an 200 °C in jih pečemo 6-7 minut (odvisno od pečice).
Souffle lahko postrežemo s smetano in sladoledom ali pa s svežim sadjem.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Video posnela in uredila Petra Š.
OREO CAKE POPSI
SESTAVINE:
- 250 g Oreo drobtin
- 200 g mascarpone sira
- Vanilijev sladkor
- 150 g bele ali temne čokolade
- malo olja
- mrvice za okrasitev
Najprej penasto stepemo mascaprone sir in mu dodamo vanilijev sladkor. Na koncu primešamo še Oreo drobtine in mešamo toliko časa, da dobimo kompaktno maso. Iz te mase naredimo kroglice. Nato stopimo belo ali temno čokolado, kateri dodamo par kapljic olja. Palčke pomočimo v čokolado nato pa jih zapičimo na sredino kroglice. Cake popse postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut. Ko so cake popsi ohlajeni, jih pomočimo v čokolado in potresemo z mrvicami.
Sladico pred serviranjem postavimo še v hladilnik za nekaj minut.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Fotografijo posnela Petra Š.
JEŽKI
SESTAVINE:
- 300 g biskvita/nadrobljenih piškotov
- 30 g čokolade v prahu
- 3 žlice marelične marmelae
- 50 g masla
- 2 žlici mleka
- kokos
Biskvit oz. piškote najprej nadrobimo. Dodamo čokolado v prahu, marelično marmelado in maslo. Vse dobro pregnetemo in, če je masa še suha, dodamo še 2 žlici mleka. Iz ohlajene mase naredimo kroglice, ki jih povaljamo v kokosu.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Fotografijo posnela Petra Š.
SADNA REZINA Z JABOLKI
SESTAVINE:
- 5 jajc
- 2 jabolki
- 250 g moke
- 200 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 pecilni prašek
- 1 limonina lupina
- 1 dl olja
- 1,5 dcl mleka
- margarina za premaz pekača
- drobtine za posip po namazanem pekaču
- sladkor v prahu
Najprej loči rumenjake od beljakov. Iz beljakov, 100 g sladkorja in vanilijevega sladkorja naredi sneg. V drugi posodi zmešaj rumenjake skupaj s 100 g sladkorja, nato pa dodaj še moko s pecilnim praškom. V to naribaj malo limonine lupine, dodaj olje in mleko. Na koncu tej masi dodaj še sneg. Pripravi pekač. Dobro ga namaži z margarino in posuj z drobtinami. Vanj vlij maso, nanjo pa položi rezine jabolk. Peci na 175 °C 40 min.
Pa dober tek!
Recept priredila Saša A. po receptu Janka Mavca
Fotografijo posnela Saša A.
KVAŠENI KIFELJČKI
Ta recept je zelo zahteven, zato za pomoč pri pripravi prosi nekoga od odraslih.
SESTAVINE:
- 0,5 kg posebne bele mehke moke
- 2,5 dl mlačnega mleka
- 3 dkg svežega kvasa
- 1 jajce
- 5 dkg stopljenega masla (mlačno)
- 5 dkg sladkorja
- 1 čajna žlička soli (lepo polnjena)
- po želji še: čokoladni namaz, šunka, sir, marmelada,
- stepeno jajce (za premaz)
Moko stresi v skledo in jo le ob robu posoli. V lončku pripravi kvasec (0,5 dcl mlačnega mleka, pol žlice sladkorja, pol žlice moke – vzemi od navedene količine v receptu) in počakaj par minut, da se aktivira. Posebej zamešaj preostalo mlačno mleko, preostali sladkor, jajce, maslo. Vzhajani kvas zlij v jamico k moki, malo premešaj. Dolij mlečno jajčno zmes. Zamesi mehko testo (zaželjen je kakšen mehurček v testu – malo daljše mesenje, jaz testo ročno stepam – klopfam). Testo razdeli na 4 enake hlebčke. Naj bodo gladki inn okrogli. Vzhajaj jih na pomokanem prtu toliko časa, da se bodo povečali (40 do 45 minut). Vsak hlebček razvaljaj v krog in ga razrežite kot pico – na 8 ali 12 ali 16 trikotnikov (odvisno ali želite večje ali manjše kifeljčke). Zdaj je na vrsti polnjenje. Sam izberi nekaj najljubših nadevov, nato pa zavij testo od širše strani proti špici trikotnika. Na koncu še premaži s stepenim jajcem. Peci v prej ogreti pečici na 180 stopinj – 15 do 20 minut (odvisno, kako se barvajo). Dobili boste približno 50 majhnih kifeljčkov.
Pa dober tek!
Recept priredila Saša A. po: Iz Jožičine kuhinje (https://www.facebook.com/Izjozicinekuhinje/posts/592833594658907).
Fotografijo posnela Saša A.
KOKOSOVI RAZPOKANČKI
SESTAVINE:
- 250 g kokosove moke
- 120 g čokolade v prahu
- 100 g mletih orehov
- 250 g mletega sladkorja
- 3 jajca
Jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake, kokosovo moko, čokolado v prahu, orehe in sladkor premešamo in dodamo sneg beljakov. Iz mase naredimo majhne kroglice, ki jih povaljamo v mletem sladkorju. Pečemo jih 5 do 8 minut na 180 °C, toliko da razpokajo.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Fotografijo posnela Petra Š.
MARMORNI KOLAČ
SESTAVINE:
SVETEL BISKVIT:
- 4 jajca
- 250g sladkorja
- 260g bele moke
- 1dl olja
- 1dl tople vode
- ½ pecilnega praška
TEMEN BISKVIT:
- 4 jajca
- 250g sladkorja
- 260g bele moke
- 1dl olja
- 1, 5dl tople vode
- ½ pecilnega praška
- 3 žlice temnega kakava
Jajca penasto stepemo s sladkorjem, da masa naraste. Nato dodamo olje in vodo ter še enkrat dobro premešamo. Na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom. Postopek pri temnem biskvitu ponovimo, dodamo samo še kakav. Pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Najprej vlijemo svetel biskvit, nato pa še temnega. Marmorni kolač pečemo 45 min na 180 °C.
Pa dober tek!
Recept pripravila Petra Š.
Fotografijo posnela Petra Š.
DOMAČI "NUTELLA" NAMAZ
SESTAVINA:
- 100 g celih lešnikov
- 100 g temne čokolade
- 1 žlica sladkorja v prahu
- vanilijev sladkor
- ščepec soli
- 1 žlica sončičnega olja
Pečico segrejemo na 180 °C in vanjo za 10 minut položimo pekač z lešniki na peki papirju. Ko so lešniki pečeni, jih oluščimo in jih stresemo v multipraktik, kjer jih zmeljemo. Mletim lešnikom dodamo sol, olje in vanilijev sladkor in mešamo, dokler ne nastane enotna masa. Stopimo čokolado in ji dodamo sladkor ter jo ohladimo. Nato ohlajeno čokolado zmešamo z lešnikovo zmesjo in namaz postavimo na hladno.
Domačo Nutello lahko namažemo na kruh, palačinke, vaflje ali pa kar namažemo na domače piškote.
Pa dober tek!
Recept priredila Petra Š. po receptu Ane Žontar, dostopno na https://www.aninakuhinja.si/recepti/vafelj-sendvici-z-domaco-nutello-cokoladno-lesnikovim-namazom/?fbclid=IwAR1n5yf7T2-jGXHFp49dck-XhC9xeWCoD9jUnfwx3gusth1wS4py0Ia3DX8
Fotografijo posnela Petra Š.
MIŠKE
SESTAVINE:
- 1 lonček navadnega jogurta
- 2 lončka moke
- 1 jajce
- 2 žlici vanilijevega sladkorja
- pol vrečke pecilnega praška
- 1 žlica ruma
- limonina lupinica
- olje
- rozine (po želji)
- sladkor v prahu
Najprej dobro zmešamo jajca in vanilijev sladkor, nato pa dodamo še jogurt, moko, pecilni prašek, žlico ruma in limonino lupinico. Po želji lahko primesimo še pest rozin. Nato v lonec vlijemo olje in ga segrejemo, nato pa z žlico zajamemo zmes in polagamo miške v olje. Miške cvremo nekaj minut, tako da postanejo zlato rumene barve. Miške vzamemo iz olja in jih odcedimo na papirnatih brisačkah. Postrežemo še tople (lahko jih posujemo z mletim sladkorjem).
Pa dober tek!
Recept priredila Petra Š. po receptu Ane Žontar, dostopnem na: https://www.aninakuhinja.si/recepti/preproste-ocvrte-jogurtove-miske/
Fotografijo posnela Petra Š.